Kjøttfri Mandag: RAW LASAGNE

Fotocredit: http://www.mynths.com

Denne gangen har vi en helt spesiell rett å servere på Kjøttfri mandag, nemlig Raw Lasagne. Dette er en rett hvor størsteparten av retten ikke er varmet opp over 41 grader, dette for å holde næringsstoffene inntakte for å gi deg en sunnere rett. Mange plantespisere spiser kun raw mat uansett måltid og nyter godt av alle næringsstoffene man får i seg, mens andre velger å ha dette en gang i uken foreksempel for å få i seg litt ekstra godsaker.

30. august 2015

Raw lasagne med 5 lag – squashplater, tomater, pesto, tomatsaus og ostesaus! Denne lasagnen inneholder kun raw ingredienser (utenom en), altså ingen ingredienser som er varmet opp over 41 grader. Årsaken til at mange spiser raw mat er fordi mye av næringsstoffene går tapt ved oppvarming. Mat som ikke er bearbeidet inneholder ofte mer næringsstoffer. Noen velger å spise kun raw mat, mens jeg prøver å spise ett raw måltid per dag. I dag har jeg valgt raw lasagne!

2 lasagne (ala den på bildet)

TOMATSAUS

  • 1 dl soltørket tomat, uten olje – bløtlagt i 1 time
  • 1 ½ medium tomat
  • 1 toppet ss hakket rødløk
  • ½ ts agave
  • En klype himalayasalt og pepper
  • 1 ts presset sitron

PESTO

  • 1 dl pinjekjerner
  • Bladene fra 1 basilikumplante
  • ½ dl kaldpresset olivenolje
  • En klype himalayasalt

CASHEWOST

  • 1,5 dl naturelle cashewnøtter
  • 1 ss næringsgjær (jeg bruker denne) (Ikke raw, men gir en god ostesmak. Kan utelates)
  • 1 ss presset sitronsaft
  • 0,75 dl vann

FREMGANGSMÅTE FOR TOMATSAUS, PESTO OG CASHEWOST

  1. Ha alle ingrediensene i en blender eller bruk en stavmikser til å kjøre sausene jevne. Tomatsausen og pestoen kan gjerne være grovmost (altså med litt mindre biter), mens cashewosten skal være helt glatt og jevn.

GRØNNSAKSLAG

  • 1 squash
  • 2 medium tomater
  • Frisk oregano (til pynt)

Fremgangsmåte

  1. Kutt squashen midt over på langs. Bruk en ostehøvel (jeg brukte en ruglete) til å lage «lasagneplater» av squashen. Skjær tomatene i tynne skiver.
  2. Finn frem to tallerkener. Legg deretter på squash og videre ønsket rekkefølge på fyllet. Det kan være greit å ikke legge alle sausene etter hverandre, og ha enten litt squash eller tomat imellom.
  3. Serveres umiddelbart!

Denne retten og mange flere kan du finne hos Mynths.com

raw lasagne1
Bilde av: http://www.mynths.com